Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Abdicatie-gebak

Lieve Hugo,

Inderdaad, met jou als werkgever hoef ik niet naar de Voedselbank. Dankzij jou kon ik afgelopen week verschillende keren smullen van een groot stuk abdicatie-gebak. Ik heb mezelf natuurlijk goed getrakteerd naar aanleiding van het aftreden. Ranja, tompoucen, bitterballen: zonder jou als werkgever was dit onmogelijk. Maar zonder jou zou ik ook niet in een mooi huis wonen, in een gedeukte Hyundai rijden en twee keer per jaar op vakantie gaan.

Kortom, waar was ik zonder jou? En ik niet alleen natuurlijk, er zijn nog veel meer mensen die altijd op jouw steun kunnen rekenen. ‘Je bent weloverwogen, met die vertrouwde zakelijkheid die je als geen ander kan combineren met een menselijke ondertoon.’ En Hugo, dat vinden we niet alleen hier, maar ook in de Caribische delen van ons koninkrijk. Je bent daar toch een beetje de aardige suikeroom van overzee. Doet het AD binnenkort niet een actie met munten en postzegels? Ik ga je sparen, absoluut.

Maar los van dit alles Hugo, je leek echt een beetje op Ivo Niehe toen je op mijn verjaardag kwam. Heb je eigenlijk je vingers over de kastjes gehaald? Lag daar ook stof? 

Nu we toch open kaart spelen zal ik eerlijk bekennen dat ik bij binnenkomst je zakken heb gecontroleerd op vuurwerk. De meeste Rotterdammers vertrouw ik wel hoor, maar je weet het nooit zeker.

Je vroeg woensdag naar mijn vriendschappen. Ik dump wel eens iemand, maar niet zo vaak. Ik ben erg trouw. Misschien soms te trouw. Wat ik geleerd heb is dat energie stoppen in een vriendschap niet altijd werkt. Ik kan nog zo hard mijn best doen, maar vaak sta ik dan al tijden aan een dood paard te trekken. Dat heb ik ook bij relaties gehad. Beginnen aan iets waarbij je van tevoren eigenlijk al kon zien dat het niet ging werken. Wat maakt zo’n dood paard zo aantrekkelijk? Zonde hoor, want ondertussen zijn alle dartelende paarden al met elkaar weg gegaloppeerd.

Aan de andere kant is een ingewikkelde, moeizame vriendschap of een relatie vaak ook heel leuk en kleurrijk. Ik heb veel gekken in mijn omgeving. Daar moet je mee kunnen omgaan, dat is niet voor iedereen weggelegd. Ja, soms denk ik: waar was ik zonder al die randfiguren om me heen?

Liefs, Iris