Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Arjen Robben

Lieve Hugo,

Het liefst zou ik ook zien dat er een heel nieuw Nederlands elftal rond Van Persie wordt gebouwd. Die jonkies moeten het gaan doen. Al hoop ik toch dat Sneijder het WK ook gaat halen, al is het alleen maar omdat ik hem zo vreselijk sympathiek vind. In tegenstelling tot Robben. Jij schreef laatst: “Wanneer gaat iemand hem een keer vertellen dat hij moet stoppen met overdreven vallen op het veld?”

Ik vraag me af: wanneer gaat iemand hem vertellen dat hij niet altijd hetzelfde trucje moet doen? Er trapt geen tegenstander meer in. Eerst trekt hij naar buiten. Vervolgens trekt hij opeens (ja, héél opeens) naar binnen en maakt daarbij met z’n armen een soort korte vleugelslagen als een eend die op het water landt. Dan schiet hij, vrijwel altijd mis. Dit trucje is zo verloren-WK-finale-2010. Daar kun je in Rio echt niet mee aan komen.

Misschien kan Robben een leuk dameselftal gaan coachen? Daar zijn vast nog wel speelsters te vinden die hij zijn trucje kan leren.

Het vrouwenvoetbal kan sowieso wat aandacht gebruiken. Hoewel ik dacht dat het daar qua agressie wel meeviel, vloog er tijdens een amateurwedstrijd vorige week een meisje de scheidsrechter aan. Gelukkig werd ze door haar teamgenoten onmiddellijk terechtgewezen.

In diezelfde wedstrijd brak een van de tegenstanders haar hand. Ik stond er ongeveer tien meter van vandaan, maar hoorde de knak op het moment dat ze de grond raakte. Ze werd lijkbleek en gaf geen krimp. ,,Gaat het? Gaat het?” vroegen een hele hoop paardenstaarten die in een halve cirkel om haar heen gingen staan. ,,Ja hoor,” glimlachte ze suffig, ,,niks aan de hand.”

Ik herinnerde me de zwarte vlekken voor m’n ogen toen ik jaren geleden in november op een grasveldje m’n enkelband scheurde. Ik voelde geen kou of pijn, alleen een allesoverheersende misselijkheid.

Het meisje dat haar hand brak – maar dat op dat moment nog niet wist – werd verdwaasd naar de kant begeleid. ,,Ik kan best nog spelen, hoor,” sputterde ze tegen. Maar de wedstrijd werd zonder haar hervat. Toen ik na afloop keek of ik haar nog ergens in de kantine zag, bleek ze al te zijn afgevoerd naar de eerste hulp.

Jij onlangs nog iets gebroken, Hugo? Hoe staan jullie in de competitie?

Lfs, Iris