Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Bijgeloof

Lieve Hugo,

Nee, er waren geen camera’s bij toen ik Ronaldo ontmoette. Hij liep gewoon ontspannen te joggen over de boulevard. Of nou ja, ontspannen. Hij is natuurlijk nog steeds bezig met een afvalrace.          

Later vroeg ik mezelf af hoe groot de kans is om zo’n voetballegende tegen te komen. Er wonen ongeveer 200 miljoen mensen in Brazilië en dan uitgerekend Ronaldo tegen het lijf lopen, die officieel niet eens in Rio woont, is natuurlijk uitermate klein. Ik heb vaker dit soort dingen en zie dat dan als tekenen van het universum. Niet veel mensen weten dat ik eigenlijk heel bijgelovig ben. Als kind had ik het al, maar sinds de aanslagen in Londen in 2005 is het alleen maar sterker geworden.

Ik was daar destijds voor een cursus en mijn appartement bevond zich om de hoek bij metrostation King’s Cross, waar op 7 juli een paar bommen afgingen. Iedere dag nam ik vanaf dat station met een Britse studiegenoot een metro richting het centrum. Juist op de ochtend van de aanslagen voelde ik me niet lekker en sliep ik door mijn wekker heen. Dat overkomt mij nooit. Pas een uur later werd ik wakker en toen ik naar buiten ging zag ik even verderop een uiteengereten dubbeldekkerbus met nog niet geborgen slachtoffers. Een traumatisch beeld.

Pas een dag later kreeg ik de Britse studiegenoot eindelijk via de telefoon te pakken. Hij had in één van de getroffen metro’s gezeten, maar in een wagon die relatief gespaard was gebleven. Hij had slechts wat verwondingen aan zijn linkerarm. Ik herinner me nog goed hoe hij klonk. Compleet in de war. Sindsdien reis ik niet graag meer met het openbaar vervoer. En geloof ik in bovenaardse krachten.

Waar ik me altijd enorm aan erger is dat dit in Nederland nauwelijks serieus wordt genomen. Zeker niet als je wetenschappelijk geschoold bent. Op mijn studie keken mensen me altijd verbijsterd aan als ik vertelde dat ik wel eens tarotkaarten liet leggen. Hoezo, denk ik dan. Nee, jij bent lekker normaal met je vierjarig onderzoek naar een Pools voorzetsel.

Maar wat zal het universum nu bedoeld hebben met Ronaldo? Misschien dat ik ook met een afvalrace moet beginnen? Zodat ik gewoon in een Braziliaanse string hetstrand op kan? Dat zal het wel zijn.

Iris