Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Burn-out

Lieve Hugo,

Soms moet je een beetje op je woorden letten. Het is één ding dat je mij verwend noemt, maar om dan ook nog te roepen dat ik op mijn lauweren aan het rusten ben gaat veel te ver.

Het blijkt maar weer dat je weinig tot niks van mijn generatie afweet. Kan jij ook niks aan doen: je staat er ver van af. Dat ik, als freelance-schrijver, een kantoortje huur heeft te maken met de ziekte van mijn tijd: er is geen regelmaat meer.

Als je thuis werkt, heb je nooit een voldaan gevoel. Aan het eind van de dag doe ik mijn laptop dicht en verplaats ik me van het bureau naar de bank. Als ik ‘s avonds met m’n tandenborstel in de badkamer sta, check ik nog even m’n mail op m’n telefoon. Het geeft me een armzalig gevoel.

Heb jij ooit wel eens gedacht aan het belang van gezamenlijke leefritmes? Ik geloof er heilig in dat vaste werk-, slaap- en feestritmes moeten worden nageleefd om gelukkig te worden en stress te voorkomen. In mijn omgeving hebben zeker drie mensen het afgelopen jaar een burn-out gehad. Mensen van 25, hè! Ik heb er zelf ook wel eens tegen aan gezeten.

Wat daarbij tegenwoordig vaak wordt vergeten, Hugo, is dat je iets langere tijd moet doen om het leuk te gaan vinden. Als iemand vertelt dat hij of zij al vijf jaar voor dezelfde baas werkt, valt onze mond open van verbazing. Kun je niks anders vinden? Wil je jezelf niet verrijken met wat nieuws? Het schijnt dat de werknemer van nu gemiddeld tijdens zijn loopbaan zestien keer van baan wisselt. Dat zorgt voor een ongelooflijke hoeveelheid aan keuzes, zeker vergeleken met het tijdperk waarin een baan voor het leven was. Ik denk dat door al dat zogenaamde “geshuffle” twintigers hun identiteit kwijt raken. Vaste werktijden en ontspannen in het weekend zijn daarom essentieel. En slaaphygiëne niet te vergeten. Ik heb wel eens een vriendje gehad dat ’s nachts als hij wakker lag alvast online vergaderingen ging inplannen op z’n mobiel. Verschrikkelijk.

Jij bent toch ook wel eens overwerkt geweest? Waar kwam dat door? Jij bent toch ook van de whatsapp en het mailen tussendoor? Misschien een idee om af en toe je telefoon uit te zetten.

 Doei! Iris