Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Dooier op drift

Lieve Hugo,

Ondanks mijn Sinterklaas-trauma kijk ik toch uit naar vanavond. Ik heb vooral veel plezier in het schrijven van gedichten. Tot twee jaar geleden had ik weinig met poëzie. Ik las wel eens iets van Neruda, Achmatova of Vasalis, maar had het na één of twee gedichten meestal weer gehad. Ik kon niet zo lang stil zitten. Maar blijkbaar – als je ouder wordt – nestelt er zich een soort geduld in je. Het is nu alsof er vaker dan voorheen een zware kei op m’n schoot ligt. Ik hoef niet meer direct de bioscoop uit als de film is afgelopen. Nee hoor, ik kijk rustig de hele aftiteling en geniet nog wat na. Zo zat ik laatst ook opeens een hele avond met een dichtbundel op m’n schoot. Nou ja! 

Het was de nieuwe bundel van Charlotte Mutsaers: ‘Dooier op drift’. Deze titel is meteen al briljant. Zoals Mutsaers zelf een keer vertelde: “Als je geboren wordt, begin je eigenlijk al met dood gaan. Je dood is namelijk je einddoel, je wordt elke dag een beetje dooier. Eerst is de horizon waar die dood staat te wachten nog heel erg ver, maar op een gegeven moment zit het stuurloze scheepje er bovenop. Tegelijkertijd ben je dan op zee tussen de gevaarlijke golven. Je bent dan op drift en dus ook heel vitaal.”

Je moet vrij geniaal zijn als je dit bedenkt. Mijn lievelingsgedicht uit de bundel heet ‘Clausules der vriendschap’, en eindigt als volgt: Wist ik veel / dat er maar één bestaat / die recht van sluiten heeft / de nietsontziende / claviger / geheten / Dood. Zelf kan ze het prachtig dramatisch voordragen.

Ik zou graag net zo mooi kunnen dichten als Mutsaers. Alleen even praktisch gezien, er zit natuurlijk niemand tijdens een gezellige Sinterklaasavond te wachten op een gedicht van mij met iets als: / de nietsontziende / claviger / geheten / Dood.

Kun je eigenlijk een literair dichter inhuren voor Sinterklaasgedichten? Gewoon iemand als Leonard Nolens bijvoorbeeld, die onlangs de Prijs der Nederlandse Letteren won. Daar zal toch wel een markt voor zijn? En dichters zijn natuurlijk ook niet vies van een beetje schnabbelen. Wist je trouwens Hugo – in de categorie leuke weetjes – dat negentig procent van de dichters geen rijbewijs heeft?

Liefs, Iris