Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Duif

Lieve Hugo,

Afgelopen zomer vond ik een halfdode duif in m’n woonkamer. Het diertje was er neergelegd door de kat van de buren en miste een deel van zijn linkervleugel. Omdat de duif met z’n snavel nog een beetje bewoog besloot ik hem in een verhuisdoos te leggen. Op internet zocht ik naar het nummer van de dierenambulance. Een vrouwenstem verzekerde me dat er zeker binnen veertig minuten hulp zou komen. Ik probeerde wat te werken, maar kon me moeilijk concentreren met een stervend dier in m’n nabijheid. Gelukkig stopte er al na een kwartier een ambulance voor de deur. Twee dames in fluorescerende jassen belden aan. ,,Waar is het slachtoffer?” vroeg er eentje. Gehaast brachten ze de verhuisdoos naar de ambulance en bogen zich over het gewonde dier. ,,Ik weet niet of hij het gaat halen,” hoorde ik een fluorescerende jas zeggen. ,,Maar we gaan ons best doen.”

Toen ik weer binnen stond voelde ik uit het niets een soort ontroering. Twee man personeel, plus een ambulance met chauffeur voor één creperende duif. Wat was Nederland toch een geweldig land. Maar, eerlijk is eerlijk, het was natuurlijk ook een belachelijke vertoning.

Afgelopen vrijdag dacht ik toevallig weer aan die duif, toen ik naar College Tour met Willem Holleeder keek. Ik vond het een surrealistische beeld; zo’n topcrimineel tegenover een groep wazige studenten. Vrij belachelijk ook: Holleeder als autoritair figuur waar men wat van kon leren.

Tijdens de uitzending belde een kennis die me vertelde dat er elke maand in Amsterdam een liquidatietour voor toeristen wordt georganiseerd. Je gaat dan langs allerlei plekken waar mensen uit het criminele circuit zijn omgelegd. Er zit ook een speurtocht aan vast. Bijvoorbeeld: ‘Bij welk stoepje werd de aanslag in de Bloedstraat gepleegd?’ Extra punten scheen je bij de tocht te kunnen scoren door op dezelfde plek te gaan liggen als waar ooit het lijk lag.

De kennis had in zijn keuken een foto hangen waar hij als lijk op de plek ligt waar Sam Klepper is vermoord. Hij was er duidelijk trots op.

Maar goed, even iets minder belachelijks. Heb je nog gestemd op de NS Publieksprijs? Wat vind jij ervan dat schrijvers zelf campagne moeten voeren voor hun boek? Ik stemde op Tonio, een hartverscheurend meesterwerk.

 Liefs, Iris