Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Femen

Lieve Hugo,

Als Heleen van Royen binnenkort ergens op een foto met een Kalasjnikov verschijnt, dan zal ik moord en brand schreeuwen. Je reinste plagiaat. Verder heb ik niks tegen deze schrijfster. Ben geen fan van haar genre, maar vind haar wel een prachtige vrouw. Lekker hysterisch ook. Daar hou ik van. Al vind ik toch dat hysterische vrouwen zich vaker zouden moeten inzetten voor het goede doel.

Waarom gebruikt Van Royen haar schoonheid niet wat meer voor het maatschappelijk belang? Kiekjes van haar borsten (conceptuele kunst) om mee te demonstreren? Net als die actiegroep in Oekraïne: Femen. Via topless protesten stellen de dames vrouwenhandel en sekstoerisme aan de kaak. Nu ook overgewaaid naar het Midden-Oosten. Je hebt vast wel die Tunesische activiste Amina Tyler gezien, die foto’s van zichzelf op internet plaatste met de tekst Fuck your morals op haar naakte bovenlichaam.

Een tijdje geleden had ik contact met Femen Nederland. Ik wilde namelijk solidair zijn met de actievoersters in Oekraïne en besloot ze een hart onder de riem te steken. Eén van de eerste vragen aan de telefoon: of ik ook met ontbloot bovenlichaam wilde protesteren?

,,Euh, ja hoor, als het echt noodzakelijk is.” De hele organisatie kwam nogal amateuristisch over. Femen Nederland wilde duidelijk nog niet echt van de grond komen. Later realiseerde ik me opeens waardoor dat kwam. Bij ons is een blote borst nu eenmaal niet spectaculair meer. Je denkt alleen: weer zo iemand die in de jaren zeventig is blijven hangen. En je ziet meteen een paars met bruin interieur voor je met veel te veel stoffige vetplanten in het raamkozijn. Blote borsten zijn in Nederland totaal ongeschikt om de barricaden mee te bestormen. Je wordt niet serieus genomen. Het is ouderwets.

In Nederland hebben we een hele generatie moeten dwingen om alsjeblieft gewoon eens een beha aan te doen. Overal verscheen men maar topless ten tonele. Ik herinner mij als kind een hoop moeders die altijd met ontbloot bovenlijf in de tuin zaten. Dat duurde tot diep in de jaren tachtig. Wat zeg ik? Jaren negentig!

Hoe kunnen we Femen Nederland dan steunen? Misschien heeft Van Royen nog een idee? Nu haar borsten toch geen enkel maatschappelijk nut blijken te hebben, kan ze misschien met een ander voorstel komen. Of weet jij nog wat, Hugo?

Lfs, Iris