Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » foetushouding

Lieve Hugo,

Zo langzamerhand komt de vakantie in zicht. Nadat Nederland wereldkampioen is geworden – en na de grachtentocht en de huldiging – stap ik meteen in het vliegtuig.

Al jaren ga ik iedere zomer naar Rusland. Op de één of andere manier kom ik daar altijd ontzettend tot rust terwijl het er tegelijkertijd absoluut niet saai is. Het surrealisme is er namelijk aan de macht. Dat zorgt voor een hoop avontuur.

Natuurlijk vind ik het ook vreselijk dat Poetin de duimschroeven voor de bevolking steeds verder aandraait. Afgelopen week heeft hij trouwens meer dan driehonderd journalisten onderscheiden voor hun ‘objectieve berichtgeving’ over de situatie rond Oekraïne. Over surrealisme gesproken.

Maar het is voor mij geen reden om niet te gaan. Juist nu is het belangrijk om Rusland te bezoeken. Al is het alleen maar om te zien dat er ook normale mensen wonen die gewoon naar hun werk gaan, feesten en verliefd worden. Rusland is niet het Kremlin.

Dit jaar ben ik van plan om vanuit Sint-Petersburg de trein naar Moermansk te nemen, richting de Witte Zee. Daar ligt de provincie Russisch Karelië.

In deze streek – met overal berkenbossen, struiken vol wilde frambozen, meertjes en rivieren – schreven grote Russische schrijvers, zoals Aleksandr Koeprin, hun romans. Zomers gaat de zon er nauwelijks onder en zit je een groot deel van de nacht in de roze schemer. Verder leven er een heleboel muggen, rendieren en, jawel, bruine beren. Mijn reisorganisatie biedt dan ook een heuse berensafari aan.

In de Russische brochure die ik heb ontvangen staan verschillende tips hoe je het best met een beer kunt omgaan. Als je niet onder begeleiding op berenexpeditie bent, bestaat er ook een kans dat je per ongeluk een beer tegen het lijf loopt. Wat doe je dan? Volgens de brochure moet je eerst diep ademhalen en dan, heel rustig, in foetushouding op de grond gaan liggen.

Ik heb dit nu een paar keer geoefend en hoewel ik het niet graag over mezelf zeg, vind ik dat ik het erg goed kan. Zie hier het resultaat van jarenlange yogaklasjes. Vraag is natuurlijk of het me ook lukt om zo rustig te gaan liggen als ik opeens een bruinharige poot op het picknickkleed zie verschijnen.

Wat zijn jouw plannen voor deze zomer?

Lfs, Iris