Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Gratis stofzuigen

Lieve Hugo,

Aan welke goede doelen geef jij eigenlijk? Je schreef vorige week dat als je het materieel goed hebt en/of bekend bent, je moreel verplicht bent iets terug te doen. Liefst in stilte en vooral niet tegen betaling. Heel mooi idee. Dat ‘in stilte’ hoeft van mij niet, je kunt best vertellen aan welk ontwikkelingsland je geld geeft. Wij kennen elkaar nu al zo lang. En we hebben hier in de krant praktisch geen geheimen meer voor elkaar.

Soms zie ik op tv dat er in Syrië nieuwe vluchtelingenkampen worden gebouwd en dan denk ik: Die tent zouden ze wel eens van Hugo gekregen kunnen hebben. Maar zeker weten doe ik dat natuurlijk niet.

Typisch Nederlands is trouwens om altijd een mening over andermans centen te hebben. En dan vooral waar die aan uitgegeven moeten worden. Valt die betweterige bemoeizucht niet uit onze volksaard te rammen?

Zo ga ik bijvoorbeeld graag met mijn auto door de wasstraat. Niet echt noodzakelijk – het regent hier tenslotte bijna altijd – en ik krijg er dus ook vaak commentaar op. Maar ik geniet gewoon enorm van dit soort burgerlijkheid en daar wil ik best voor betalen. Er zit er één vlakbij mijn huis, waar boven de ingang een groot bord hangt met: ‘Na afloop gratis stofzuigen!’

Marketingtechnisch gezien een ijzersterke zin. Wie dat heeft bedacht moet opslag krijgen. Alles in mij wil namelijk opeens met een gigantische oerdrift gaan stofzuigen. En daar kan het! Gratis nog wel!

Samen met een vriendin – bij wie ook allerlei driften vrij komen bij deze woorden – ga ik een aantal keer per maand de auto te lijf in die wasstraat. Deuren wagenwijd open, muziek hard aan en dan met twee zuigslangen tegelijk richting achterbank. Het is een hobby geworden waar je veel emoties in kwijt kunt: agressief stofzuigen.

Het personeel kent ons nu ook. Dat was handig, vooral toen de wasstraat vorige maand kampte met een storing. We stonden muurvast in de tunnel, met drie auto’s voor en vijf achter ons. ,,Mogen we jullie gratis koffie aanbieden?” vroeg een medewerker. Natuurlijk, gratis koffie, gratis stofzuigen: we maakten er weer een heerlijk uitje van. Wel jammer dat de storing al na een kwartier verholpen was. We stonden daar net zo gezellig.

Lfs, Iris