Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Hebzucht

Lieve Hugo,

Op het IDFA zag ik de film ‘I want my money back’ van regisseur Leo de Boer. Een film over de kredietcrisis, maar dan één die gewoon te begrijpen is. Heb je ‘Inside Job’ gezien? Deze documentaire moest ik zeker drie keer kijken voordat ik een beetje snapte wat er bedoeld werd met subprime morgages, derivates en credit default swaps. Het was allemaal veel te abstract.

In ‘I want my money back’ laat de Boer de verleiding van het gokken zien en houdt hij het juist kleinschalig. Het zijn allemaal persoonlijke krediet-drama’s. Ik ben het laatste jaar erg gaan houden van films over hebzucht. Zo zag ik ook de IDFA documentaire ‘Queen of Versailles’, waar het steenrijke echtpaar Siegel bezig is om het grootste huis van Amerika te bouwen. De beste scene is het moment dat de twee puppies van één van de kinderen in het gigantische huis kwijt zijn geraakt. De moeder van het gezin – Jackie Siegel – loopt paniekerig rond omdat de python, het huisdier van één van de andere kinderen, ook ergens rondkruipt.

Een interessante vraag is waarom je hebzucht bij sommige mensen wel accepteert en bij andere niet. In eerste instantie vond ik het echtpaar Siegel niet bijzonder sympathiek. Maar het mooie van Amerikanen is dat ze altijd zo heerlijk schaamteloos zijn. En blijkbaar wekt schaamteloosheid en naïviteit toch een soort mededogen.

Over Amerikanen gesproken. Laatst was ik bij een lezing van Bill Clinton, op uitnodiging van een campagnebureau waar ik ooit gewerkt heb. Bij binnenkomst was de zaal maar half gevuld. Niet gek als je bedenkt dat de kaartjes 375 euro per stuk waren. Eerlijk gezegd viel Clinton een beetje tegen. Hij gaf best een interessante, boeiende lezing maar het was geen swingende verkiezingsspeech, waar ik stiekem op gehoopt had. Clinton zag er doodmoe uit. Hij was mager en had een vies hoestje. Hij bleek uitgeput van de campagne van Obama.

Halverwege de lezing zag ik een man links voor me langzaam wegdommelen. De pen was van zijn hand in zijn schoot gegleden. Zijn hoofd maakte knikkende bewegingen naar voren. Met m’n rechtervuist gaf ik hem een kort en stevig duwtje tegen zijn schouder. Ja, dat kan ik dan op zo’n moment echt niet aanzien. Zonde van het geld.

Liefs, Iris