Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » homo-lobby

Lieve Hugo,

Ik zag ook het egodocument ‘uitgebloeid’ van Ingeborg Beugel, over droge vagina’s, opvliegers, moodswings en hormonale behandelingen.

Ik moest wel een beetje grinniken om het feit dat ze, sinds haar eierstokken overleden zijn, niet één maar twee mannen in haar leven heeft: een lieverd om mee te knuffelen en te praten en een macho voor in bed en om ruzie mee te maken.

Goed geregeld, dacht ik, nu wil ik ook wel in de overgang!

Het was een interessante documentaire en ik ben blij dat ik weet wat me allemaal te wachten staat. Belachelijk eigenlijk, dat er zo weinig aandacht voor dit thema in de media is. Terwijl vrijwel iedere vrouw – en dus ook man – er mee te maken krijgt.

Misschien is het een goed idee om te stoppen met die buitenproportionele berichtgeving over homo’s. Ik weet niet hoe het met jou zit Hugo, maar ik begin mij er steeds meer aan te ergeren. Je kunt geen krant openslaan of het gaat weer over de schending van homo-rechten. Nog krankzinniger, laatst had deze krant op de voorpagina de tekst: “De wereld wordt steeds onvriendelijker voor homo’s.” Met daarbij een foto van een man in de Centraal Afrikaanse Republiek.

‘Hallo?!’ dacht ik, ‘weten we wel hoe vrouwen er aan toe zijn in de Centraal Afrikaanse Republiek? En wat denken we van de vrouwen die in Saudi-Arabië worden opgesloten als huisdieren? Of in Somalië en Eritrea?’

Sinds het staatsbezoek van Poetin aan Nederland op 8 april vorig jaar worden de media gegijzeld door de homo-rechten. Ik word er echt gestoord van. Vooral omdat het in geen enkele verhouding staat met de aandacht voor andere onderdrukte groepen.

Een zeer klein berichtje in de kranten van deze week: ‘Een op de twintig vrouwen in Europa is verkracht.’ Moet je voorstellen dat het woord ‘vrouw’ hier vervangen zou zijn door het woord ‘homo’. Dan was het echt wel een wat groter berichtje geweest.

We hebben in Nederland een te sterke homo-lobby. Vooral dat we tweede- en derde wereldlanden voortdurend op de vingers tikken over dit onderwerp, vind ik absurd. Ik snap best dat de bedoelingen goed zijn, maar dit werkt averechts. Het gaat tegen staan. Laten we ook niet vergeten hoe wij in Nederland in de jaren vijftig tegen homoseksualiteit aankeken.

Lfs, Iris