Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Impertinente vragen

Lieve Iris,

Vind je dat je een vreemde kan vragen hoe hoog de huur van het huis is?

Dat zit zo. Ik zat afgelopen weekend in Londen tijdens een informeel etentje naast een jonge vrouw uit Londen van wie ik had gehoord dat ze een tv-presentatrice is, iets dat me verbaasde trouwens, BBC-allure was haar vreemd. Maar goed, ook Engeland kent natuurlijk mindere tv-kanalen.

Ze hoorde bij een mij onbekende Nederlandse pokerspeler tegenover haar. Nadat ik me had voorgesteld en het één minuut en 32 seconden over obligate dingen was gegaan, vroeg ik wat zij in East End aan huur betaalde? Dat interesseert me altijd oprecht als ik een metropool bezoek, wat de huurprijzen per vierkante meter zijn.

Nou, die vraag vond ze impertinent. Dat zou het zelfde zijn, zei ze, als je mij vraagt hoeveel ik verdien.

Hoeveel verdien je?

Ze kon er niet om lachen, zo’n type was het.

Ze zette een flesje bier aan haar lippen en klokte het spul naar binnen, iets dat vrouwen in Nederland in een restaurant niet per definitie doen trouwens, al mogen ze van mij.

Hoe oud ben je?, vroeg ik. Dat was een provocatie. Dat vraag je niet aan een vrouw, dat weet ik, maar ik gruwde van haar tuttigheid, haar arrogantie, heel haar wezen.

Zeg jij het maar, zei ik, waar zullen we het dan over hebben?

Na vier uur pokeren wilde ik graag de diepte in over iets. Ik vind namelijk dat converseren is bedoeld om relevante informatie uit te wisselen, om kennis te vergaren – een mens krijgt in het leven al genoeg slap geouwehoer te verstouwen, verbrandt genoeg tijd met ledigheid.

Ostentatief zweeg ze even en knoopte toen een gesprek aan met de haar onbekende naast haar.

Toen ben ik maar opgestaan Iris, de avond was me te lang. Vroeger zou ik zijn blijven zitten en had ik zo’n type aan het huilen gemaakt. Ik kwam bij een mij bekende vrouw te zitten met wie ik anderhalf uur over depressies en psychiaters heb zitten praten. Daar knapte ik flink van op.

Heb jij moeite met het nemen van beslissingen? Wat heb je trouwens gestemd vorige week?

Hartelijks,

Hugo