Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Jeugdwerkeloosheid

Lieve Hugo,

Je vroeg of ik van zwervers hield. Jazeker, tegenover mijn oude huis stond er altijd één onder het afdakje bij de Aldi. Soms gaf ik hem na het boodschappen doen een ambachtelijk rundvleesslaatje, een yoghurtdrank met ondefinieerbare vruchten of een stuk afgeprijsde chocolade van een reeds lang vervlogen feestdag. Typische Aldi-producten, die hij altijd gretig aanpakte.

Ik gaf hem geen Schultenbrau natuurlijk – het befaamde Aldibiertje  – want daar help je zo’n man uiteindelijk niet verder mee. Tussen haken, ik ben echt enorme fan van deze supermarkt, al is het alleen maar omdat het personeel in witte chirurgenjassen loopt. Ook hebben ze een aparte inpakwand, zodat je zonder stress bij de kassa je boodschappen kunt inpakken. Dat vind ik – nu ik op leeftijd begin te raken – erg prettig.

Ik heb trouwens ook een kennis die dakloos is. Omdat hij geen huis kan vinden, staat hij in de zomermaanden op een camping. In de winter logeert hij bij vrienden en kennissen. Ondertussen solliciteert hij zich suf.

Er zijn veel mensen om mij heen werkeloos. Twintigers die vier jaar politicologie studeerden en momenteel ergens achter de bar staan. Ik hoor aan de lopende band verhalen over hoe moedeloos ze worden van alle afwijzingen. Het blijft vreemd dat de kranten drie jaar geleden nog vol stonden over het tekort aan arbeidskrachten. Toen moest zo nodig de pensioengerechtigde leeftijd omhoog en nu zitten we weer met jeugdwerkeloosheid. En als de economie vervolgens in een dal zit wordt meteen de VUT weer van stal gehaald. We gaan continu met de waan van de dag mee en laten ons leiden door allerlei kortzichtige maatregelen. Ik snap daar niks van.

Waarom besluiten we niet dat iedereen gewoon na veertig jaar werken recht heeft op een pensioen? Een stratenmaker die op zijn achttiende begint is op zijn achtenvijftigste gewoon op. Terwijl iemand die tot zijn dertigste in de collegebanken heeft gezeten – en waar dus veel in geïnvesteerd is – best tot zijn zeventigste door kan.

Ik ben geen econoom maar dit lijkt me toch een voor de hand liggende oplossing. Tot welke leeftijd wil jij doorwerken?

Liefs, Iris