Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Kerstboom

Lieve Hugo,

Ja, ik heb heerlijk in mijn eentje als single mijn eigen kerstboom lopen optuigen. Het was geweldig omdat ik zelf mocht bepalen waar ik mijn kerstballen hing. Op zo’n moment ben ik blij dat ik jouw vrouw niet ben, want ik moet er niet aan denken dat jij op belerende toon gaat vertellen hoe ik de lichtjes over de takken moet draperen. Ik weet zeker dat jij ook zo’n man bent die dan zelf per se de piek op de boom moet zetten. Ach, ach, nu kan dat natuurlijk niet met die rug. Spijtig.

Ik zie het bij meer mannen, hoor. Vooral bij degenen die lekker onder de plak zitten bij hun vrouw. Die gaan dan met een fanatisme die kerstboom optuigen! Niet te doen. Alsof er jarenlange opgekropte agressie vrij komt. “Ik heb nooit ergens controle over, maar over deze boom…!”

Je vertelde dat je vrouw de vloerverwarming niet aan wil doen vanwege de kerstboom. Lullig voor je dat je de feestdagen nu in de kou moet doorbrengen. In de verte heb ik best een beetje met je te doen. Dit soort problemen kennen wij, singles, niet. Voor ons is de kerst een periode van totale vrijheid. Je hoeft geen moeilijke schoonmoeders te vriend te houden of ergens representatief voor de dag te komen. De thermostaat van de verwarming is voor ons geen bron van conflict, maar een oase van mogelijkheden. Als ik tweeëntwintig graden wil, dan wordt het tweeëntwintig graden.

Sinterklaas vond ik ook prettig in mijn eentje. Af en toe deed ik ook wat in mijn eigen schoen. Dan werd ik wakker, duwde ik snel een cadeau in mijn pump, ging ik douchen en kwam ik vol verbazing even later de woonkamer in. “Hee, wat krijgen we nou! Wat leuk!” En dan kreeg ik een mooi kookboek om koolhydraatvrij te koken. Of een grillplaat. Dank u Sinterklaasje.

Ik vertelde dit laatst aan vrienden en die keken me aan alsof ik gek was geworden. Hoezo? Miljoenen ouders belazeren hun kinderen jaren achter elkaar in december. Als je vervolgens als volwassene jezelf verrast is dat opeens ‘heel raar’. Wie is er nou gek?

Wat ga jij eigenlijk doen met de kerst, Hugo? Blijf je demonstratief met de krant in bed liggen? Gezellig.

Liefs, Iris