Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Landskampioen

Lieve Hugo,

Jij zou toch moeten weten dat er achter uiterlijk vertoon best inhoud kan zitten? Ik vind het zo’n lekkere simpele aanname, dat voorgekookte retoriek niet samen kan gaan met diepgang. Mensen die mooi kunnen praten zijn bij voorbaat al verdacht. In Oekraïne hoorde ik dat ook vaak: ,,Nee, die Julia Timosjenko is retorisch zo sterk, die is beslist niet te vertrouwen.” Want, was dan het argument, iemand die goed kan praten, kan de waarheid makkelijk verdraaien.

Je ziet al dat ik erge fan ben van die ‘hijgerige, armoedige mediacratie’ waar je vrijdag over schreef. Vooral trouwens van Facebook. Haren was natuurlijk vervelend. Maar voor het verzenden van Antrax-brieven gaan we TNT Post toch ook niet medeverantwoordelijk houden?

Enfin, je vroeg naar Ajax. Lastig. Ik ben namelijk nog steeds niet helemaal over m’n EK-trauma heen. Alle drie de nederlagen zat ik in het voetbalstadion van Charkov. Gegeneerd, teleurgesteld en soms boos. Sinds die tijd heb ik een oranjewond, vlakbij m’n linkerborst. Zeg maar gerust, in mijn hart. Af en toe wordt hij opengereten als ik bijvoorbeeld Robben zie. In Oekraïne heb ik al mijn respect voor hem verloren. Ook bij Van Persie en Huntelaar begint de wond te etteren. Nu opeens weer shinen, en inCharkov liepen jullie de kantjes er van af,denk ik dan. De hele zomer zat ik me te ergeren aan bepaalde krantenkoppen, zoals: ‘Robben laat mislukt EK achter zich en richt zich vol energie op nieuw seizoen bij Bayern.’ of Voetballers kunnen alweer lachen op vakantie. Nou, dan was het alsof er iemand zout in’ m’n wond strooide. Nee zeg, jullie mogen nog niet lachen! Door het stof moeten jullie. Spijt hebben. Nederig op je knieën.

Het is ondertussen al wel bijna drie maanden na het EK, dus ik zou er onderhandoverheen moeten zijn. Misschien moet ik er een therapietje tegen aan gooien.

Als een gekwetste geliefde kijk ik ook naar Ajax. Deze spelers zullen me opnieuw teleurstellen, is mijn veronderstelling. Ik durf er niet in te geloven. Dielaatste minuten tegen Borussia Dortmund zat ik mezelf helemaal op te eten.

Gelukkig heb jij laatst gezegd dat Ajax weer landskampioen wordt. En zo’n uitspraak, van iemand die niet naar uiterlijk vertoon kijkt maar vooral naar inhoud, stelt mij erg gerust.

 Liefs, Iris