Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Mancave

Lieve Hugo,

Nu Mandela dood is hoop ik dat we door kunnen gaan met het bestrijden van ongelijkheid. Zoals Rutger Bregman onlangs in de Correspondent schreef: “Of het nu gaat om depressies, criminaliteit, overgewicht of kindersterfte – er ligt steeds één grote boosdoener aan ten grondslag: ongelijkheid.”

Niet alleen in Zuid-Afrika, maar ook in West-Europa en Amerika – waar een gigantisch verschil is tussen arm en rijk – mag het allemaal wel wat eerlijker. En dan bedoel ik op alle fronten: rijk-arm, zwart-wit, man-vrouw. Laten we de geest van Mandela meenemen naar 2014.

Maar goed, nu eerst genieten van de kerstperiode die is aangebroken. Gelukkig horen er geen surprises bij de kerst, stel je voor, moet ik weer een week vrij nemen. Ik doe de kerst dit jaar lekker low-profile. Mochten anderen mij cadeaus willen geven dan kan dat natuurlijk altijd.

In dat geval staan op mijn verlanglijst een amperbroekie (Afrikaans voor string) en een troetelbeesie (Afrikaans voor huisdier). Een normaal huisdier, a la een kat of een hond, is prima. Ja, ik zeg het er even bij want een vriendin van mij doet nu aan urban-bee keeping. Dat is de opvolger van urban-farming; oftewel je bezig houden met plattelandsactiviteiten in een stedelijke omgeving. Je houdt dan bijvoorbeeld op drie hoog achter – op een doorgeroest balkon waar de zon nooit komt – zeven kippen. Of in het geval van mijn vriendin zet je een bijenkorf in je 2×2-tuintje dat je deelt met drie andere studenten.

Ik zou ook wel aan urban farming willen doen, maar ik denk niet dat dit goed bij mijn buren valt. Dat wordt een slopende guerrillaoorlog en dat is zonde van m’n hortensia’s.

Die vriendin met haar bijen is trouwens sinds kort weer single – alleenlopend in het Afrikaans. Logisch, bijen vragen zoveel aandacht! Zo’n man schiet er dan bij in.

Maar dan zegt zij: “mag ik ook gewoon een mancave hebben? Waar ik me terugtrek met mijn bijen?” Heb je dat artikel gelezen, Hugo, afgelopen zaterdag in het AD? Het is een plekje voor de man in het huis of de tuin, waar het kakelende vrouwtje niet welkom is.

Die vriendin had natuurlijk helemaal gelijk. Het zou een universeel vrouwenrecht moeten worden om je terug te trekken in je mancave zonder problemen. Gelijkheid op alle fronten!”

Iris