Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Mannen van een zekere leeftijd

Lieve Hugo,

Ik heb me afgelopen zaterdag kapot geërgerd aan het programma Mannen van een zekere leeftijd. In het begin dacht ik nog: ‘Sympathiek, vijftigers die worstelen met hun leeftijd,’ maar al direct werd duidelijk dat het hier weer een programma betrof over de verheerlijking van de jeugd. Er werd geen aandacht besteed aan de mooie dingen van het ouder worden, het was alleen een zoektocht naar mogelijkheden om vooral jong te blijven.

Een pareltje om te kotsen van de voice-over: ,,In de besloten omgeving (jaja, met drie camera’s erbij) van een therapeutische praatgroep, bespreekt Viggo Waas wat er allemaal komt kijken bij zijn nieuwe leeftijdsfase.” Deze cabaretier, één van de Mannen van een zekere leeftijd, gaat naar een uroloog om te laten meten hoe sterk z’n pisstraal nog is. Als blijkt dat Waas een zeer zwakke straal heeft, mag hij later nog eens terugkomen met een vollere blaas. Bij de tweede poging laat de uroloog op zijn computerscherm zien hoe sterk de straal nu wel niet is. ,,Fantastisch, wat geweldig,” roept hij, ,,25ml per seconde. Bij ouderen is dat vaak 10ml. Dit is wel een felicitatie waard!” Er verschijnt een triomfantelijke glimlach op het gezicht van Waas. ’s Avonds in het café gaat hij nog eens lekker drinken op deze prestatie met zijn lotgenoten van een zekere leeftijd.

Het programma is zo’n gemiste kans. Waarom kan het oud worden niet eens worden verheerlijkt? Zo’n uroloog spoort natuurlijk ook voor geen meter. Een beetje de sterke pisstraal gaan zitten ophemelen. Hallo, wakker worden, dat hoort niet bij iemand van vijftig! Die hebben niet zo’n superstraal.

Ik kan me goed voorstellen dat veel vijftigers er onzeker en ongelukkig van worden. Zelfs ik word er zenuwachtig van. Als zevenentwintig jarige moet ik nu natuurlijk vréselijk genieten, want straks begint de aftakeling.

Weet je wat ik nou sexy vind, Hugo? Mannen die hun ouderdom en bijkomende kwaaltjes compleet accepteren. Hun leeftijd met respect dragen zonder obsessief terug te verlangen naar vroeger. Mijn advies is: wees trots op je ouderdom. En dat is een niet te veronachtzamen advies, want volgens het programma ben ik precies de juiste vriendin voor deze mannen van een zekere leeftijd die nog een tweede leg willen.

Liefs, Iris