Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Mislukken

Lieve Hugo,

We raken hier in Amsterdam verzadigd nu Ajax voor de vierde keer de landstitel heeft veroverd. Ik bedoel, het moet wel spannend blijven. Waar is de tegenstand uit de provincie? Wij Amsterdammers zijn al zo arrogant en dan lukt het ook steeds weer om kampioen te worden. Zelfs ik begin het vervelend te vinden. Er moeten meer clubs komen als PEC Zwolle, die ons zo nu en dan van onze hybris afhelpen.

Soms is verliezen goed. Gister las ik de autobiografische roman ‘De kunst van het mislukken’ van Leo Verheul, waarin hij op hilarische wijze beschrijft hoe hij telkens weer – op allerlei momenten in zijn leven – in de shit terecht komt.

Tijdens het lezen drong er zich één vraag steeds op: wie kan er in deze tijd nog mislukken? Vanaf de wieg tot het graf word je hier begeleid. Gaat het wat minder op school dan zijn er tientallen bijlessen waar je heen kunt. Krijg je geen baan dan is er een gigantisch sociaal vangnet. En ben je in de war dan is er vrijwel overal therapie voor. Nederland is bij uitstek een land waar je – ondanks je achtergrond of handicap – toch alle kansen krijgt om jezelf te laten slagen. De maakbaarheid is groot en als je zelf niet het juiste pad loopt dan duwt je omgeving je wel in die richting. Sterker nog, wij zitten als Nederlanders zo vastgetimmerd op het juiste pad, dat je enorm vindingrijk moet zijn om er af te raken. Het is dus eigenlijk heel erg moeilijk om te mislukken, en daarom is het boek van Verheul zo knap. In Nederland dan hè, want in een land als Kirgizië is het weer minder moeilijk.

Bij de keuzes die Verheul in zijn leven krijgt voorgeschoteld maakt hij iedere keer nét de verkeerde. Dat is een talent. Hij kiest de verkeerde baantjes, de verkeerde vrouwen en een verkeerd plak cake – spacecake – waardoor hij bijna bezwijkt aan een hartaanval.

Maar volgens Verheul moet een mens zichzelf niet te serieus nemen. Vanaf de sterren bekeken zijn wij zo onbeduidend. We zijn een lullige lichtflits tussen twee eeuwige duisternissen. Misschien goed als we ons dat in deze tijd van hoge verwachtingen wat meer realiseren. Mislukken kan geen kwaad. Als we maar avonturen hebben beleefd.

Lfs, Iris