Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Nationalist

Lieve Hugo,

Vorige week was ik in Paradiso bij het afscheid van Ramsey Nasr als Dichter des Vaderlands. Hij droeg een aantal van zijn gedichten voor onder begeleiding van het Metropole Orkest en eindigde de avond met het nummer ‘De Vlieger’ van Hazes. Dat was grappig, maar op zich ook weer niets nieuws onder de zon. Hazes staat natuurlijk al een tijd in het rijtje tussen Achterberg en Vondel.

Nasr droeg vervolgens het stokje over aan Anne Vegter. Ik had direct een beetje medelijden met haar. Ik bedoel, je zal Nasr maar moeten opvolgen. Iemand die zowel kan presenteren, acteren, zingen en op het podium als dichter helemaal in zijn element is. Vegter pakte de microfoon en begon haar praatje met “Ik ben geen nationalist.” Er klonk verontschuldiging in haar stem. Daarna brabbelde ze dat ze ‘natuurlijk wel haar best zou gaan doen om in dit taalgebied de poëzie tot bloei te brengen’ of iets dergelijks, maar dat hoorde ik eigenlijk al niet meer. Die eerste zin schoot me in het verkeerde keelgat. Schat, je bent de Dichter des Vaderlands. Joehoe, heb je de functieomschrijving goed gelezen? Ik mag toch hopen dat de Dichter des Vaderlands een nationalist is.

Het hangt er natuurlijk vanaf welke definitie je hanteert, maar ik zie mezelf wel als een nationalist. Ik hou van mijn land, ben er trots op en kan er ook kritisch naar kan kijken. Al kan ik hier niet uitleggen waarom ik zo van Nederland houd – daar is deze column te kort voor – en kan ik al helemaal niet vertellen waarom ik me soms zo aan Nederland erger – daar is deze krant te klein voor.

Ik snap dat Vegter de term nationalist misschien te extreem vindt, maar ze moet wel over een flinke dosis vaderlandsliefde beschikken, anders is ze niet geschikt voor deze baan. En dat zou jammer zijn, want nu zit er eindelijk eens, na dertien jaar mannen-rijmelarij, een vrouw op deze post. Ik ben niet per se voor meer vrouwen in de politiek hoor Hugo, maar wel voor in de literatuur en het bankwezen. Daar moet veel meer positief gediscrimineerd worden. Zo had de zus van Sjoerd van Keulen het natuurlijk ook allemaal heel anders aangepakt. Dat weet ik gewoon zeker.

Iris