Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » oud & nieuw

Lieve Hugo,

Hoeveel euro zei je nou dat zoonlief met Oud&Nieuw de lucht in had geschoten? Was het het waard? Kwam de hele buurt kijken naar jullie show? Heb je street credits opgebouwd?

Ik heb dit jaar niks afgeschoten. Op de een of andere manier had ik geen zin in lawaai. Ik was ook wel klaar met die feestdagen. Het lijkt wel alsof het er ieder jaar meer worden. Daarbij geldt ook het aloude adagium: ‘familie met mate’. Daar moet ik me beslist aan houden anders gaat het mis. Eigenlijk is het onverantwoord om drie kerstdagen te hebben, plus vier vrije dagen waar je niks mee kan, plus een jaarwisseling. Achter elkaar! Dat is topsport. Dat is finale Champions League.

Maar goed, ik ben op Oud&Nieuw wel nog naar een huisfeestje gegaan. Met de auto. Dat is makkelijk, want zo kon ik ook niet te veel drinken. Ik heb wel eens een oudejaarsfeestje bij mij thuis gehad waar ik me niets meer van kan herinneren. Ik was de hele dag zo druk met voorbereiden dat ik ’s avonds vergat te eten. Daardoor lag ik na een paar glazen wijn al onder tafel en ben ik maar in bed gaan liggen. Ik weet nog vaag dat ik erg misselijk was en dat er een vriend naast me kwam zitten met een pan op schoot. Er schijnt die avond van alles gebeurd te zijn, maar dat heb ik dus niet meegekregen. Ik ben in een diepe slaap gevallen. Toch zonde. De volgende ochtend zag ik een woonkamer vol lege flessen en half opgegeten appelbeignets waaraan je de gebeurtenissen van die avond zou kunnen reconstrueren. Althans, als je een Sarah Lund bent, de Deense politie-inspecteur uit The Killing. Helaas was ik dat toen niet, dus heb ik met behoorlijk wat belletjes navraag moeten doen over het verloop van de avond.

Sindsdien beleef ik Oud&Nieuw zonder champagne. En dus ook zonder vuurwerk. Tsja, en dan heb ik ook nog eens allemaal macrobiotische vrienden, die volgens het caveman-dieet leven. Kort door de bocht betekent dat een rijkelijk gevulde spijzentafel met noten, zaden en bessen. Zoals men een feestje vierde in het Stenen Tijdperk. Een oliebol met suiker is natuurlijk uit den boze. Kortom, maandag had ik een gezellige avond, maar dat het Oud&Nieuw was heb ik nauwelijks gemerkt.

Liefs, Iris