Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Poetin Riot

Lieve Hugo,

Bij toeval belandde ik in Rusland eens op een homo-ontmoetingsplek. Ik zat in een modieus café met foto’s aan de muur van Westerse popartiesten, toen ik aan de onderkant van mijn tafel opeens een post-it bemerkte. Ik trok het gele velletje los en las: ,,Bel mij voor een wandeling aan de rivier. Sergei.”

Ik ging met m’n hand nog eens langs de onderkant van het tafelblad en voelde nu een heleboel briefjes, waaronder eentje met de tekst: ,,Mag ik voor je koken? Bel me, Dima.”     

Later hoorde ik dat de cafés – waar homo’s met elkaar via post-its in contact komen – steeds wisselden. Zo blijven de bezoekers relatief veilig.

Het is als Nederlander moeilijk voor de stellen dat zoveel mensen in Rusland van Poetin houden. In Russische huishoudens zie je regelmatig ingelijste foto’s van de staatsman. Soms in judopak, dan weer met ontbloot bovenlijf. De bevolking steunt hem vooral omdat hij de armoede zo gigantisch heeft teruggedrongen. Er zijn nog altijd een hoop armen, maar deze groep is een stuk beter af dan de armen in bijvoorbeeld Brazilië. Hetzelfde geldt voor de mensenrechten. Hoe vreselijk ze in onze ogen ook worden geschonden, het is in ieder geval lang niet zo erg als in China. En dat telt voor de Russen.

Rusland is een ontzettend complex land en het is belangrijk niet alles en iedereen te identificeren met het gedachtegoed van het Kremlin. Hoewel Poetin een uiterst conservatieve weg is ingeslagen, leven er in Rusland een hoop gematigden. Dat wordt nog wel eens vergeten.

Het is natuurlijk goed en betrokken van Job Cohen dat hij de homovlag halfstok gaat hangen tijdens het staatsbezoek van Poetin, maar het heeft geen enkele zin. Net als het feit dat Beatrix en Rutte de Russische president waarschijnlijk gaan aanspreken op zijn repressieve beleid.

Het enige dat werkt is zoveel mogelijk uitwisselen met Rusland op het gebied van cultuur, economie en sport. Soms spreek ik nog wel eens met Russen en Oekraïners die ten tijde van het EK-voetbal met Nederlanders in contact kwamen. Nou Hugo, ze hebben het nog steeds over ons. We hebben ze geïnspireerd. Zo moeten we zorgen dat we steeds gezien worden door de Russische bevolking. Eigenlijk zou een permanente Oranjecamping in de buurt van Moskou het allerbeste zijn.

Lfs, Iris