Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Prela

Lieve Hugo,

Hoe kan het dat jouw auto er zo vies uitziet, en jij er zelf zo verzorgd bijloopt? Volgens mij ben jij best een beetje ijdel. Heb jij laatst ook je baard er niet af laten halen bij DWDD?

Toen wij met deze kroniek begonnen vroeg een kennis: ,,Hugo, is dat die man met dat ongewassen haar?” Dat was mij nooit opgevallen. Volgens mij hoor jij toch in het rijtje ‘verzorgde schrijvers en tv-persoonlijkheden’. Journalisten, die zijn pas vies. Over het algemeen dan. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar normaliter hangt daar een zure zweetlucht omheen. Niet verwonderlijk, als je altijd een leren jasje aanhebt en op elk moment je bed uit gebeld kan worden ‘omdat er weer wat aan de hand is’. Dan schiet het tandenpoetsen er vaak bij in.

Ik ben ook ijdel, maar niet op vakantie. Ik heb iemand gevonden om mee te kamperen. Het is een jongen die ik op Koninginnenacht heb ontmoet en erg leuk vind. Een scharrel eigenlijk. Of nee, een prela. Dat is iemand met wie je aan het daten bent en die eventueel een relatie zou kunnen worden. Een ‘pre-relatie’. Volgens mij is dit woord heel erg 2013, want ik hoorde het voor het eerst in februari van dit jaar. Een vriendin zei: ,,Ik kan vanavond niet, ik ben met mijn prela naar de film.”

Maar goed, deze jongen en ik gaan dus kamperen. In Polen welteverstaan. Daar ging ik vroeger regelmatig op vakantie, in een dorp vlakbij Poznan. Nu weet ik nog niet zeker of we hier ook daadwerkelijk een tent kunnen opzetten. Het stikt er nogal van de wilde honden. Dit gegeven zorgde voor grote ogen bij mijn prela.

,,Maar,” zei ik, ,,als we gewoon een grote stok in de voortent leggen, dan kun je ze ’s nachts wegslaan.” Zijn ogen werden nog iets groter. ,,Er zitten daar sowieso geen wolven, hoor. Daar hoef je je echt geen zorgen om te maken. Alleen die wilde honden. Als we geen voedsel laten slingeren, zal het allemaal wel meevallen.” Ik weet nu eigenlijk niet of hij nog mee wil. Gelukkig heb ik nog een paar maanden om hem over de streep te trekken.

Lfs, Iris