Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Rijksmuseum

Lieve Hugo,

Ik werd echt niet goed van al die loftuitingen over het Rijksmuseum. Wat een overdaad aan superlatieven. Mag ik als normale sterveling eigenlijk wel naar binnen? Ook met een verkoudheid en een hoestje? Of tast ik dan de meesterwerken aan?

Leuk dat het allemaal zo fantastisch verbouwd is, maar laten we niet vergeten dat dit museum zes jaar te laat is opgeleverd, met een schrikbarende kostenoverschrijding. En denk eens aan die tientallen mensen die dag in dag uit moesten omfietsen vanwege de renovatie. Hoeveel minuten hadden zij ’s ochtends langer in bed kunnen blijven liggen? Had men die fietsers niet kunnen uitnodigen voor een voorbezichtiging? Nee, er moesten natuurlijk weer BN-ers van stal gehaald worden. Terwijl de mensen van Oh Oh Cherso nooit door weer en wind hebben moeten omfietsen.

Wees blij dat je niet uitgenodigd was voor de voorbezichtiging, Hugo. We gaan een keer samen. Midden op de dag, als het prachtig weer is en er geen Aziaten met slechte adem op je hiel gaan staan bij de Nachtwacht.

Over kunst gesproken. Mijn favoriete plek is de Rembrandt-zaal in de Hermitage. En dan heb ik het niet over die smurfendependance aan de Amstel, maar over de echte Hermitage in Sint-Petersburg. Daar weten ze als geen ander hoe je kunst tentoon moet stellen. Groots en met bravoure. Zodat het lijkt alsof dat schilderij er alleen voor jou hangt. Voor optimale sfeer zetten ze ook vaak een stokoud vrouwtje op een kruk in de hoek, soms met stok of bezemsteel. In een zaal met 19e-eeuwse kunst leveren ze er een 19e-eeuwse suppoost bij. Wat een service!

Over Russen gesproken. Ik was afgelopen maandag tijdens het staatsbezoek van Poetin behoorlijk zenuwachtig. Vooral omdat ik steeds dacht: Hopelijk kleedt iedereen zich een beetje normaal tijdens die demonstratie. Er hoeft namelijk maar één als Indiaan getooide homo met zijn snikkel te zwaaien en de werkdag van de Russische pers zit erop. Ze maken nog een shotje op de wallen en draaien een prachtig itempje in elkaar: onzedelijke tulpenstaat nog dieper gezonken.

Hopelijk was die Indiaan te laat – omdat hij ergens moest omfietsen – en heeft de demonstratie iets opgeleverd. Al was het alleen maar dat Poetin dacht: Hé, die homo’s zijn eigenlijk best normale mensen.

Iris