Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Rio de Janeiro

Lieve Hugo,

Laatst moest ik denken aan Maarten ’t Hart, die eens zei: ,,Waarom zou je in de zomer op vakantie gaan? Dan is het weer hier op zijn best en bovendien de prei goedkoper.” Kort daarna herinnerde ik me ook zijn uitspraak: “Als je dood bent, hoef je goddank nooit meer op reis.”

Nu ik jou een beetje denk te kennen, Hugo, ben jij het waarschijnlijk eens met die laatste uitspraak. Zelf sluit ik me helemaal aan bij de eerste, over die prei. Ik probeer in het natte-sneeuw-seizoen altijd te vluchten, liefst zo ver mogelijk weg. Naar een land waar men geen woord heeft voor natte sneeuw, nat zadel of bevroren wissels. Afgelopen zondag vertrok ik daarom met een last minute naar Rio de Janeiro, in een vliegtuig met ongeveer 150 bejaarden. Ik vermoedde dat zij het ook allemaal eens zijn met die uitspraak over die prei.

Een mooie bijkomstigheid is dat in Brazilië volgend jaar het WK-voetbal wordt gehouden. Kijk, zo leuk als vorig jaar in Oekraïne wordt het natuurlijk niet, maar er valt vast wel íets te beleven in Brazilië. Nu ik hier toch ben, zal ik het eens gaan uitzoeken. En vooral, waar loop ik tegenaan? Want het zal hier vast niet zo soepel gaan als in Charkov. Ik zie een hoop beren op de weg. Zoals je ziet begin ik alvast met de negatieve berichtgeving over het land dat een toernooi organiseert. Een diepgewortelde traditie bij de Nederlandse media.

Het eerst probleem heeft zich direct al aangediend, want mijn bikini blijkt hier niet te kunnen. In Egmond aan Zee loopt iedereen ermee, maar voor de Brazilianen is zo’n bikinibroekje onacceptabel. Aan het strand van Copacabana noemen ze dat een luier.

Hier had ik in Charkov geen last van, daar liep ik echt te shinen in deze bikini. Wat een toestanden, moet ik me weer met dit soort luier-vraagstukken gaan bezig houden. Je snapt wel, Hugo, dat ik niet in een string over een vol strand ga huppelen om vervolgens diep voorover te buigen en een golf in te duiken.

Misschien kan ik steeds om zes uur ’s ochtends gaan zwemmen, als er nog niemand op het strand is. Maar ja, hoe lang gaat dit goed? Hoe lang hou ik die jetlag nog vast?

Liefs, Iris