Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Ronaldo

Lieve Hugo,

Ik vond dat je gelijk had vorige week. Het kan wel zijn dat ik voor vakantie in Brazilië ben, maar om me alleen met voetbal op het strand bezig te houden is zonde en getuigt van weinig betrokkenheid. Net toen ik me had voorgenomen een favela te bezoeken en me meer te mengen met de plaatselijke bevolking, gebeurde het volgende.

Vanaf een terrasje op de boulevard in Rio, waar ik met Nederlandse vrienden zat, zagen we opeens een pappige man in een rood t-shirt voorbij sjokken. Hij werd op de hielen gezeten door een energiek Braziliaans meisje, die al kijkend op een stopwatch tegen hem aan schreeuwde.

,,Was dat niet Ronaldo?” vroeg een van mijn vrienden verbaasd, terwijl het rode t-shirt langzaam richting de begroeide bergen in de verte verdween.

Toen ik een sprint inzette, was de oud PSV’er al zo’n honderd vijftig meter van ons verwijderd. En Il Fenomeno inhalen bleek niet zo makkelijk, zeker niet op slippertjes.

Ik wist de afstand terug te brengen naar vijftig meter. Het viel me zwaar. Trok hij soms sprintjes tussendoor? Ik zette aan, nog twintig meter te gaan.

,,Stop,” hijgde ik in het Nederlands, ,,kan ik even een foto maken?” Het Braziliaanse meisje keek me geïrriteerd aan, maar Ronaldo minderde vaart. Een kans om te pauzeren pakte hij natuurlijk met beide handen aan.

,,Je verstaat toch Nederlands?” vroeg ik.

,,Ja, ik spreek het ook nog een beetje,” Hij lachte verlegen. Braaf ging hij naast me staan. Met tegenzin maakte zijn coach een foto. Toen Ronaldo nog iets wilde zeggen, begon ze weer te schreeuwen. Vooruit, rennen! En weg waren ze. Ik bleef nog zeker een uur buiten adem.

Lfs, Iris