Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Scharlaken zeilen

Lieve Hugo,

Nee ik ken mijn vriend niet via Tinder, de online dating app. Het komt niet heel vaak meer voor, maar ik heb mijn liefde gewoon op een feestje ontmoet waar we aan de praat raakten. Niks digitaals aan. Gewoon analoge romantiek.

Het verbaasde me enigszins dat je over Tinder begon. Ik bedoel, hou jij dat soort dingen nog allemaal bij?

Laatst hoorde ik een vrouw op leeftijd in een elektronicazaak aan een medewerker vragen: “Meneer, kunt u mij vertellen waar de apps staan?” Dat vond ik ontroerend en ik stelde me voor dat ze op zoek was naar een Sinterklaascadeau voor haar kleinzoon.

Afgelopen zaterdag, tijdens het bezoek van Willem-Alexander & Maxima aan Rusland, moest ik opeens denken aan Russische winkels en supermarkten. Die zijn over het algemeen een stuk beter dan in Nederland. Of in ieder geval, de beleving is beter. Hebben wij hier van die uitgebluste namen als de Vomar of de DekaMarkt, in Rusland heetten supermarkten ‘Scharlaken Zeilen’ of ‘Het Zevende Continent’. Daar loop je meteen heel anders met je groenten naar buiten.

De Nederlander denkt natuurlijk ‘een niet al te sjieke naam voor een winkel impliceert goedkope producten’. Maar zo denkt een Rus niet. Kijk, daar ga je al met je verschillen.

Ik vond het trouwens vreemd hoe Rusland de afgelopen tijd de maat werd gemeten. Na jarenlang volkomen te zijn genegeerd, werd het land plotseling onze favoriete afzeikpaal.

Zoals Pieter Waterdrinker, romancier en Ruslandkenner, het in de Vrij Nederland van vorige week goed verwoordde: De nieuwe ethische wet in Nederland lijkt inmiddels te zijn: eerst de hype, dan pas de moraal.

Natuurlijk is er naar Westerse maatstaven veel mis met Rusland, maar dat bashen ging veel te ver. Vooral omdat de Russen daar zelf ook totaal niets aan hebben. En wat hadden we in godsnaam verwacht van dit Vriendschapsjaar? Een Russische metamorfose? Welk land is trouwens volgend jaar onze vriend? Egypte? Syrië?

Eigenlijk kunnen we het in Nederland ook niet helpen, want die onderwijsmentaliteit zit gewoon in onze volksaard. Om nog even een kop uit de Telegraaf aan te halen van eind jaren ’30: “Wij waarschuwen China voor de laatste maal”.

Ook wel weer mooi dat wij als Nederlanders zo constant zijn met ons opgeheven vingertje.

Lfs, Iris