Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Sla in de magnetron

Lieve Hugo,

Om meer in balans te komen ging ik naar een acupuncturist. Mentaal: omdat ik vaak last heb van nachtmerries en daardoor slecht slaap. Fysiek: vanwege een ingescheurde enkelband die ik met zaalvoetbal had opgelopen. Ik had veel goeie verhalen gehoord over acupunctuur en stapte vol vertrouwen de spreekkamer binnen.

De behandeling was erg mindfull. Een zeer knappe arts uit Azerbeidzjan, die jaren in China gestudeerd had, bekeek m’n tong en voelde aan m’n pols. Hij concludeerde dat het probleem in m’n maag zat en begeleidde me naar een achteraf kamertje waar ik op een plank met witte handdoek moest gaan liggen. Daar stak hij tien spelden in m’n buik. Het deed geen pijn maar het was ook niet buitengewoon prettig. Ik was wel enorm onder de indruk van de Azerbeidzjaanse arts, die zonder enig accent voortreffelijk Nederlands sprak. Hoe kon dat nou? Hij had toch gestudeerd in China? Ik werd wel een beetje bang toen hij zei: “En nu lekker slapen. Oogjes toe,” en de deur vervolgens dichtdeed. Twintig minuten lag ik zo stil als een lijk om te zorgen dat die naalden niet konden bewegen. Toen hoorde ik de kookwekker.

In de spreekkamer evalueerden we de twintig minuten. Hugo, ik kan je vertellen dat ik me echt een stuk beter voelde. Energieker en meer ontspannen. Maar of ik die avond een Champions League finale zou kunnen spelen met m’n enkel wist ik alleen nog niet. De arts gaf me drie zakken mee met ‘medicijnen’ om thuis in te nemen. ‘Ik ben toch geen terminale patiënt?’ vroeg ik. Hij stelde me gerust dat het hier om kruidensupplementen ging.

Verder raadde de arts me aan om me niet meer bloot te stellen aan ‘heel koud’ of ‘heel warm’. In de praktijk betekent het dat ik alles even in de magnetron moet stoppen. Bijvoorbeeld yoghurt bij het ontbijt. “Sla ook altijd opwarmen,” zei hij resoluut. “En alleen lauw water drinken uit de kraan.” Het is wel wat gedoe en ik voelde me belachelijk toen ik laatst in een kantine ging vragen of ze m’n mandarijntje misschien konden oppiepen.

Maar, ik slaap dus echt stukken beter! En wil zeker doorgaan bij de Azerbeidzjaanse arts. Hoe is je pokertoernooi eigenlijk gegaan? Zou jij de kosten van mijn volgende acupunctuurafspraken kunnen betalen?

Liefs, Iris