Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Sotchi

Lieve Hugo,

Als de gelegenheid zich voordoet gaat Rutte in Sotchi met Poetin over de homo- en mensenrechten praten. Dat is natuurlijk hartstikke goed. Maar is het niet beter om over Syrië te beginnen?

Er is nog steeds een gigantisch conflict tussen het Westen en de Islamitische wereld, en Rusland zou wel eens de sleutel in handen kunnen hebben voor een oplossing. Als wij vrede willen in het Midden-Oosten, dan is het heel belangrijk om Rusland, dat zowel banden heeft met Syrië als Iran, te vriend te houden. En te kijken hoe wij als vrienden ervoor kunnen zorgen dat de boel in Syrië niet verder escaleert. Want Hugo, het gaat daar echt niet goed.

Alleen tegen vrienden kun je dingen zeggen die je aan het hart gaan. Een vijand luistert niet. Op het moment dat je Rusland als een vijand gaat behandelen – en bijvoorbeeld de Spelen boycot – gaat het land zich ook gedragen als een vijand. Ik ben er daarom voorstander van om een nóg grotere delegatie naar Sotchi te sturen.

Het is nobel en schattig dat wij hier altijd zo in de bres springen voor de homo’s, maar zo ver is men in Rusland gewoon nog niet. Dat land heeft zolang te lijden gehad onder een tsaristische regime en daarna onder een communistische bewind. Ze moeten dat zelf uitzoeken. Geef ze de tijd en ga ze niet dwingen.

Gelukkig heeft Rutte er geen moment aan gedacht om de Spelen te boycotten, zoals de Belgische premier Elio di Rupo. Jammer, want als eerste homoseksuele premier van de wereld, had juist di Rupo daar z’n neus moeten laten zien. Ik las trouwens dat België voor het laatst in 1948 op de Olympische Winterspelen in Sankt Mortiz een medaille heeft gewonnen. Ai. Misschien gaat di Rupo daarom wel niet.

Ach ja, de Olympische Spelen. Hadden we nog maar die mooie oud Griekse gewoonte om tijdens de Spelen geen oorlogen te voeren. Zoals alle Griekse stadstaten zouden we dan nu onze wapens neerleggen. Van mij mag deze regel weer worden ingevoerd.

Vrouwen waren overigens niet welkom tijdens de Spelen, op ongetrouwde meisjes na. Dit had alles te maken met het feit dat de deelnemende atleten naakt aan de start verschenen. Best jammer eigenlijk, dat ze de ‘naakte start’ afgeschaft hebben.

Iris