Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Sporters in de politiek & op het strand

Lieve Hugo,

Ja, afspreken met Romario, daar heb ik ook wel zin in. Ik heb een zwak voor sporters die de politiek in zijn gegaan. Ze hebben namelijk een geweldig doorzettingsvermogen en verliezen niet makkelijk hun doel uit het oog. Het is handig om er wel voldoende adviseurs omheen te zetten, zodat ze weten wát hun doel precies is. Meer sporters in de politiek lijkt me sowieso een prima idee. Neem de Vlaamse Jean-Marie Dedecker, een oud-judoka die nu voorzitter is van een rechts liberale partij. Of Erica Terpstra. Altijd enthousiast en vol wilskracht. Armstrong wilde trouwens na zijn wielercarrière toch ook de politiek in? Dat lijkt me dan weer niet zo’n goed idee.

Helaas heb ik hier in Brazilië geen tijd voor een interviewtje met Romario. Seedorf zou eventueel nog ergens tussendoor kunnen – als hij niet te lang van stof is – maar m’n agenda zit praktisch vol.

Ik heb het te druk met het observeren van zes Braziliaanse vrouwen die iedere ochtend op het strand aan voetvolley doen. Ze hebben gogme, Hugo. Niet te geloven. Op blote voeten en in bikini’s koppen ze de bal naar elkaar over. De kleinste van de groep, met een prachtige donkere paardenstaart, maakte gister bij de achterlijn een omhaal waar Zlatan met z’n verstand niet bij zou kunnen. Ze belandde in het zand, maar stond in een fractie van een seconde weer overeind om de bal voor te leggen aan de vrouw naast haar. Die deed een halve panenka over het net en maakte een punt.

Dan komt hier het eerste advies voor iedereen die volgend jaar tijdens het WK naar Rio wil. Daag nooit (maar dan ook nooit) Braziliaanse vrouwen uit voor een partijtje. Ga niet bijdehand lopen doen. Ze maken je af. Ik heb de bal nauwelijks gezien. Eerst dacht ik nog: het ligt aan de jetlag, het ligt aan de hitte en ik speel nooit op blote voeten.

Maar na afloop droop ik zo gauw als ik kon af. Ik dronk twee blikjes guarana om weer enigszins bij de mensen te komen. Langzaam verdween de duizeligheid. Ik zat met een hoop vragen. Hoe kunnen mensen bij 33 graden zoveel energie hebben? En hoe kon het dat die borsten niet uit die minuscule bikini’s vielen?

Iris