Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Stemmen

Lieve Hugo,

Wat ga jij vandaag stemmen? Leefbaar?

Hier in Amsterdam houden de gemeenteraadsverkiezingen ons wel bezig. Nou ja, een beetje dan. In mijn buurt wordt in ieder geval nog steeds geflyerd. En op de markt werden er dit weekend PvdA-rozen en CDA-ballonnen uitgedeeld.

Op tv heb ik genoeg politiek gezien voor het komende jaar. Wat mij erg stoorde waren de items over de zogenaamde ‘gedesillusioneerde burger’. Je hebt vast het grijze vrouwtje gezien dat boos tegen Rutte zegt: “Je lacht alles weg. En je luistert ook niet.”

Mevrouw, denk ik dan, wanneer realiseren we ons dat luisteren iets anders is dan ‘doen wat ik zeg’?

Nog zo’n gênant beeld. Diederik Samsom staat bij een verongelijkte dame op een scootmobiel. Ze zegt dat ze niet meer stemt omdat ze niet meer in de politiek gelooft. Wat doet Samsom? Hij gaat door zijn knieën en vraagt meelevend: “Maar vertelt u mij eens? Hoe komt dat?” Zij kijkt kwaad de andere kant op.

Zullen we dat alsjeblieft niet meer doen? De politiek hoort niet voor de burger door de knieën te gaan. Daar wil je je toch ook niet door laten besturen? Het geeft me zelfs een onveilig gevoel. Ik mag van harte hopen dat de politiek niet te veel luistert naar dit soort verongelijkte vrouwen in pyjamadracht op een scootmobiel.

“Ik denk dat ik nooit meer ga stemmen.” (vrouw)

“Dat vind ik erg spijtig.” (Samsom)

Spijtig? Fijn juist! Dan niet! Doei! Samsom moet een beetje streng zijn voor het gedesillusioneerde volk.

In de tijd van Fortuyn was het prima om wat meer naar de burger te luisteren, maar het is nu veel te ver doorgeschoten. Misschien ook goed om er alvast op de basisschool in te rammen dat de politiek niet de slaaf is van de gewone man.

Enfin, ik krijg deze week Oekraïense vrienden te logeren. Rechtstreeks ingevlogen vanuit Charkov. Ze hadden het midweekje lente in Amsterdam al gepland vóór al die chaos in eigen land. Het suffe is dat ik afgelopen weekend door mijn bed ben gezakt. Ik loop nu als een gek de planken te vervangen. Zal je net zien: hebben ze een revolutie en een annexatie overleefd, zakken ze bij mij door de lattenbodem en breken hun rug. Dat kan natuurlijk niet. Kan jij anders nog wat helpen klussen?

Groeten, Iris