Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Stephen Hawking

Lieve Hugo,

Ken jij het genie Stephen Hawking? Deze – aan een rolstoel gekluisterde – natuurkundige komt eind mei naar Utrecht voor een lezing. Nou ja, een lezing. Hij heeft de spierziekte ALS en kan niet praten en bewegen. Er wordt daarom een vooraf ingesproken bandje opgezet terwijl hij het podium op wordt gereden.

Toch is het erg bijzonder dat hij komt. Hij heeft zo’n bewogen leven gehad. Ja dat verwacht je niet – onbewogen in die rolstoel.

Op de Universiteit van Oxford werd hij gezien als lui. Pas later, tijdens zijn PhD ontpopte hij zich als briljant denker en deed hij belangrijke ontdekkingen op het gebied van zwarte gaten. Op zijn twintigste, toen Hawking net ziek was geworden, kon hij alleen communiceren door middel van het aanwijzen van letters. Als zijn vrouw Jane de goede letter aanwees bewoog Hawking zijn wenkbrauwen. Later kreeg hij een computerprogramma waarmee hij woorden kon selecteren door met zijn ogen naar links of naar rechts te gaan. Hierdoor heeft hij verschillende boeken kunnen schrijven en kreeg hij talloze onderscheidingen.

Ook opmerkelijk: terwijl hij doodziek was verliet hij zijn vrouw Jane en ging ervandoor met zijn vaste verpleegster Elaine. Terwijl de man van Elaine degene was die voor hem de eerste versie van zijn spraakcomputer had ontworpen. Ai, best pijnlijk.

Vrouwen bleven in zijn leven erg belangrijk. Hun rol moet trouwens niet onderschat worden: achter elke grote wetenschapper staat een sterke vrouw.

Ooit zag ik de documentaire ‘Big Bang widow’. Het ging over een weduwe, wier hele leven in het teken had gestaan van het oerknal-onderzoek van haar man. Hij werkte thuis en was dag en nacht bezig met theorieën over het ontstaan van het heelal. Zij bracht hem continu kopjes koffie, maakte zijn lunch en kookte het avondeten. Als hij erom vroeg ruimde ze zijn werkkamer op of haalde nieuwe schriften. Het was een fulltime job. Uiteindelijk deed hij een aantal baanbrekende ontdekkingen.

Ik las laatst dat vrouwen tegenwoordig steeds vaker kostwinner zijn. Het kan dus ook gebeuren dat er een vrouw straks een grote ontdekking doet of de oerknal verklaart. Dan vind ik natuurlijk ook dat de man, die elke dag thuis braaf met pantoffeltjes en een warme hap voor haar klaar zat, in het zonnetje moet worden gezet.

Lfs, Iris