Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Sterkste straal zwaarste lasten

Lieve Hugo,

Ik ben ook blij met het nieuwe kabinet. Erg dapper van Rutte om meteen met plannen te komen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat gezeur van z’n achterban moet hij maar lekker laten voor wat het is. Die draaien wel weer bij.

Zelf heb ik nog een kleine aanvulling. Ik wil niet weer over ‘mannen van een zekere leeftijd’ beginnen – al vroeg je me zelf om je op de hoogte te houden – maar Viggo Waas (die met de pisstraal van een jonge vent) vertelde bij Eva Jinek op zondag wel iets heel schokkends. Hij was naar een dating-barbecue voor 50plus-vrouwen geweest. “Hoe ging het?” vroeg Hans Wiegel die naast hem zat met glimmende oogjes. Over zijn schouder keek Joop van den Ende nieuwsgierig mee.

“Nou,” zei Waas, “Ik wilde eigenlijk gewoon doorrijden. Het was namelijk nogal opzienbarend en treurig.” Eva Jinek sprong ertussen: “Maar dat zijn gewoon mensen van je eigen leeftijd!” Waas wreef nog eens in z’n handen en antwoordde: “Ja, maar het was treurig. Ik zei tegen één van die vrouwen op die barbecue, ‘ik zoek eigenlijk een modelletje van een jaar of vijftien jonger.’ En dat begreep ze wel.”

Het zal vast ironisch bedoeld zijn, maar dat neemt niet weg dat het erg pijnlijk is . Vrouwen van vijftig worden in het programma keer op keer belachelijk gemaakt. Het verneukeratieve van Waas en zijn vriendjes is dat ze dóen alsof ze zichzelf in de zeik nemen, maar ondertussen wordt een hele generatie dames afgeserveerd. Dat moet stoppen. En als het even kan, zou ik Van den Ende willen vragen om een programma te maken waarin vrouwen van vijftig verheerlijkt worden.

Zolang jij je als vijftig-plus-man blijft gedragen als een jonge vent, zul je daar de consequenties van moeten dragen. Ik zeg, flink omhoog met de zorgpremie voor de mannen van een zekere leeftijd. De sterkste straal, de zwaarste lasten. Aanvulling op de plannen van Rutte II. Lijkt me niet meer dan normaal. Vind je niet, Hugo?

Kan jij het trouwens allemaal nog betalen? Of betaal jij je ook blauw aan botox en het verven van je haar? Verdienen die stukjes in de krant genoeg om van rond te komen? De schrijvers en columnisten die ik ken hebben het niet makkelijk.

Liefs, Iris