Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Therapie

Lieve Hugo,

Valt het je op dat tegenwoordig iedereen in therapie zit? Mijn hele kennissenkring zweert bij een psycholoog. Men heeft angsten, dwangneuroses, hechtingsproblemen of een stoornis à la ADHD, ADD of PDD-nos. Soms lijkt het alsof er in Nederland alleen maar patiënten en geestelijk gestoorden wonen. Op zich niks mis mee natuurlijk. Het maakt het land er in ieder geval niet saaier op.

Afgelopen zondag zag ik bij het VPRO-programma Boeken de psychiater Dirk de Wachter. Hij was daar voor zijn nieuwe boek: Borderline Times. Ik viel in op het moment dat hij zei: “Er zou eigenlijk een hulpgroep moeten komen voor mensen die geen diagnoses hebben.” Mijn aandacht was gewekt.

De psychiater met Vlaamse tongval vertelde dat hij er tijdens zijn lezingen achter was gekomen dat er eigenlijk geen wezenlijk verschil meer is tussen ‘normale’ en ‘gekke’ mensen. We hebben allemaal dezelfde angsten, relationele instabiliteit en identiteitsproblemen. Eerst was het leven ons gegeven door afkomst. Nu is identiteit een eigen verdienste geworden en dat is een bron van onrust.

Hij vervolgde dat cliënten vaak niet bij hem kwamen met een klacht. Nee, men werd doorverwezen omdat er over hen geklaagd werd. “Vroeger had je ergens last van en ging je naar de dokter. Nu klaagt men over de buurman en díe moet maar naar de dokter.”

Weet je waarom ik dit zo zorgwekkend vind, Hugo? Wij creëren namelijk op die manier een hele intolerante samenleving. Alles wat een beetje afwijkt van de norm wordt meteen gediagnosticeerd. Iedereen heeft daarom issues en is bezig met ‘het werken aan zichzelf’. Dat kan toch niet goed zijn?

Volgens De Wachter – en ik sluit me daar helemaal bij aan – zijn wij niet ziek, maar is de maatschappij ziek. We leven in een doorgedraaide wereld, die we niet meer kunnen begrijpen en bijbenen. En het ergst is, de maatschappij ziet zelf niet dat ze ziek is.

Na het lezen van het boek van De Wachter voelde ik een soort opluchting. Gelukkig, we zijn niet allemaal patiënten. Al drong zich direct de volgende vraag op: als ik in een gestoorde wereld leef, hoe moet ik dan normaal functioneren? Daar moet iemand nog even een handleiding voor schrijven.

Of heb jij een idee, Hugo? Jij bent ondanks alles toch eigenlijk best normaal gebleven.

Lfs, Iris