Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Koningsdag

Lieve Hugo,

Met verbazing kwam ik er deze week achter dat ik nogal wat taalpuristen in mijn omgeving heb. Mensen die hun d’s & t’s niet op een rijtje hebben – en achter elke zin ‘zeg maar’ en ‘je weet wel’ plakken – hadden opeens hun mond vol over de abominabele tekst van het Koningslied.

Ik dacht dat alleen mijn eigen vader een taalpurist was. Of nee, eigenlijk is hij een taaldictator. Stopwoorden mogen in zijn buurt niet gebezigd worden. En het woord ‘meerdere’ mag ik ook niet gebruiken, want dat is een germanisme. In het Nederlands moet je ‘verschillende’ zeggen. Nu heb ik deze eigenschap waarschijnlijk onbewust van hem overgenomen want laatst stond ik iemand bij de bakker ook taalkundig te corrigeren. En gister zei een collega over zijn laatste boek dat het zijn ‘Magnus Opus’ was. Ja sorry, dan moet ik ingrijpen: ,,‘Magnum Opus’ bedoel je. Opus is onzijdig.”

Het is misschien hinderlijk maar ik kan er niets aan doen. Het is de paternalistische aard die in iedere Nederlander schuilt. En bij het Koningslied kwam deze aard blijkbaar bij iedereen in alle heftigheid naar boven.

Maar nu de echt belangrijke zaken, Hugo. Hoe ga ik dit jaar binnenlopen op Koningsdag? Het is crisis en niet de makkelijkste tijd voor een ZZP -er. Daarnaast wil ik wat sparen voor mijn pensioen.

Misschien kan ik wat verdienen met de Tietendoos. Voor de mensen die hier niet bekend mee zijn: de Tietendoos is een oude schoenendoos die je met twee touwtjes om je schouders hangt zodat hij net je borsten bedekt. Aan de voorkant zit een klepje dat open en dicht kan. Kijken? Eén euro. Een vriendin van mij heeft er jarenlang iedere Koninginnedag honderden euro’s mee opgehaald. Maar nu is ze getrouwd en mag het niet meer van haar man.

Tussen haken. Wist je trouwens dat wij het enige volk zijn dat op een nationale feestdag – waarop gezopen en gedanst zou moeten worden – met oude troep van zolder op straat gaat zitten? Leuk zo’n vrije dag, maar het moet wel nuttig zijn.

Koningsdag klinkt uitermate geschikt voor de Tietendoos. Of zal ik toch maar gaan zingen? Ik weet nog wel een verbroederend lied. Misschien kan jij dan met de pet rond.

Lfs, Iris