Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Vrije uitloop dames

Lieve Hugo,

Ja ik heb Myrthe Hilkens deze week gevolgd. Maar voor ik inhoudelijk op haar standpunten inga, vraag ik me af: waarom is zo’n PvdA-vrouw opeens op werkbezoek in Zweden?

Ik volg nu The Bridge en deze serie speelt zich zowel in Denemarken als in Zweden af. Spannend Hugo, niet te geloven. Volgens mij heeft die Hilkens ook een Scandinavië-verslaving. Je ziet het aan haar ogen.

Zelf dacht ik dat ik van de Deense series genezen was, maar ik heb een paar weken geleden een keiharde terugval gehad. Ik was lekker aan mezelf aan het werk, prima in balans, en toen opeens viel ik in een oud patroon. Voor het ontbijt een Deense serie, tijdens het werk eentje op de achtergrond en soms ’s nachts, als ik niet kon slapen. Voor ik het wist antwoordde ik in de Albert Heijn weer met ‘Tak’ en deed ik de lichten thuis niet meer aan. Zoals je weet zit in Denemarken iedereen altijd in het donker. Ik moest cold turkey: angstvallig vermeed ik alles wat uit Scandinavië kwam. Ik wilde in eerste instantie dus ook weg zappen toen Hilkens bij Pauw&Witteman over haar Zweedse werkbezoek begon.

Haar initiatief om te kijken of prostitutie strafbaar kan worden gesteld is natuurlijk mooi, maar ook onzinnig. Het valt niet uit te roeien, zoveel is wel duidelijk. Ik pleit al tijden voor bio-prostitutie. Oftewel, verantwoord hoereren. Vrije uitloop dames. Kunnen ze daar in Zweden niet mee beginnen om te kijken of het werkt?

Ik weet dat bordelen hier in Nederland vergunningen moeten hebben, maar waarom wordt dat niet wat uitgebreid? Met voorwaarden dat de vrouwen een niet al te slechte jeugd hebben gehad, niet in geldnood zitten en vrijwillig voor dit vak hebben gekozen. Zo kan het een gerespecteerd ambacht worden. De bordelen krijgen een keurmerk zodat je zeker weet dat je niet bij een getraumatiseerd Bulgaars geval in bed stapt. Zwartwerkers – en bezoekers van zwartwerkers – ondertussen keihard aanpakken.

Probleem is wel dat het aanbod gigantisch zal slinken en de prijs voor een bio-prostituee flink zal stijgen. Misschien kan een en ander gesubsidieerd worden, zodat een wip betaalbaar blijft voor de gewone man?  Laat ik hier nog even duidelijk vermelden dat ik ook voor vrije-uitloop-heren ben. Liefst uit Denemarken.

Iris