Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Woningnood

Lieve Hugo,

Volgens mij hebben we een waterdicht plan voor Koningsdag, waarmee we helemaal gaan binnenlopen. In één keer verdien ik die dag wat ik in heel 2012 met moeite bijeen heb gesprokkeld. Jij komt met al je oude zooi van zolder naar Amsterdam en ik zorg voor een hele hoop dames met tietendoos. Zelf sla ik even over. Ik heb trouwens cup C (geen B), maar dat terzijde. Ik zal wel af en toe even op mijn hoofd gaan staan, een paar trucjes als slangenmens doen en het Koningslied zingen. Ik heb dus ontdekt dat dit lied stukken beter klinkt als je het ondersteboven ten gehore brengt.

We beginnen wel om zes uur ’s ochtends, anders is onze plek weg. Ik weet dat je geen ochtendmens bent, maar ik heb geen zin in een bloedige conflict met mijn buurman over de grenzen van zijn kleedje.

Het geld dat ik die dag verdien zal ik goed besteden. Gewoon zoals Rutte het graag ziet: meteen uitgeven. Een nieuwe garderobe, een nieuw luchtje, een nieuw kapsel. Als de economie instort heeft het in ieder geval niet aan mij gelegen.

Het enige waar ik eigenlijk nog mee in mijn maag zit is de woningnood in Amsterdam. De kroning is natuurlijk het moment om daar de aandacht op te vestigen. En dat meen ik serieus, Hugo. Zelf heb ik jaren naar een woning gezocht. Ik bivakkeerde in piepkleine kamertjes en woonde tijdelijk weer in bij mijn moeder. Nu ik dan eindelijk een huis heb gevonden, betekent dat niet dat ik vergeten ben hoe zwaar die zoektocht was. Ik zie veel mensen om me heen – van eind twintig – die geen huis kunnen vinden en daarom weer bij hun ouders gaan wonen. Meer dan tien jaar wachten op een sociale huurwoning is normaal. Hypotheken zijn extreem moeilijk te krijgen, dus kopen is sowieso geen optie. En dat, terwijl er met miljoenen vierkante meters kantoorruimte niets wordt gedaan en woningcorporaties appartementen leeg laten in de hoop ze te verkopen.

Wat kan ik doen? Demonstreren misschien? Maar ja, dat is weer zo Arabische Lente. In Nederland loopt niemand daar warm voor. Het wekt zelfs irritatie op. Behalve als het om homo’s gaat, maar dan wordt het meteen weer een feestje. Jij nog ideeën?

Lfs, Iris