Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

AD Columns » Zwemmen met bejaarden

Lieve Hugo,

Ik heb een tijdje aan Ethel Kennedy moeten denken na het zien van de documentaire. Wat een prachtige vrouw, wat een geschiedenis. Ja, zo wil ik ook wel oud worden; vitaal, ijzersterk, eigenwijs en geestig. Met een leven vol avonturen. Ik ben overigens vaker dol op oudere vrouwen. Dan raak ik helemaal van ze in de ban en fantaseer ik erover dat ik later net zo word als zij. Heb ik ook met Bérénice Marlohe. Jezus, wat schittert die van het witte doek af. Heb je de nieuwe James Bondfilm al gezien, Hugo?

Ik vind oudere vrouwen trouwens niet altijd fascinerend. Vooral niet als het ‘Dames & 55plus-zwemmen’ is in mijn vaste zwembad. Je verwacht dan een rustige, ontspannen sfeer zonder herrie, geblèr en geëtter van allerlei op drift geraakte pubers. Geen onverwachte bommetjes voor je neus of nagestaar als je in bikini via het trapje weer op de kant klimt. Maar ik kan je één ding vertellen, Hugo, 55plus-zwemmers zijn nog veel erger dan op drift geraakte pubers. Er worden spetteroefeningen gedaan voor de stijve gewrichten in het ondiepe bad, waardoor je al nat wordt in het kleedkamerhokje. Overal hangen bejaarden langs de randen, want zo’n vijfentwintig meter baan is natuurlijk behoorlijk afzien en moet in etappes. Vanochtend zag ik iemand met een leesbril op tegen de richting inzwemmen. “Inderdaad, Enschede is nog 137 kilometer die kant op.”

Ook zijn de plastic lijnen in het water weggehaald tijdens het uurtje voor 55plussers. Waarom is mij een raadsel. Maar je hebt scheef zwemmen en scheef zwemmen. Die opa’s en oma’s hebben bijzonder weinig gevoel voor richting. Knap hoor, de schoolslag met een vaste afwijking naar links. Ach, voor mijn conditie is het vast goed om al slalommend die baan af te leggen. Je kan wel bijdehand gaan lopen doen door niet uit te wijken, maar als je botst heeft zo iemand straks misschien een dubbele schedelbreuk of een nieuw heup nodig. Gelukkig zag ik vanochtend al na een half uur de Stadsmobiel aan komen rijden en moesten de meeste oudjes uit het water. Het aantal badmeesters halveerde meteen.

Iets anders, ik had je nog niet gefeliciteerd met het regeerakkoord. Gelukkig nieuw kabinet! Wat denk je, houden ze het vol tot 2016?

Liefs, Iris