Iris Koppe

auteur/journalist/schrijfcoach

iris.koppe@gmail.com
twitter

Biografie

Geboren in 1985 in Amsterdam. Groeide op in de Amsterdamse Pijp, naast de Albert Cuyp markt. Ging naar het Vossius Gymnasium. Op m’n 18e vertrok ik voor een paar maanden naar Sint-Petersburg, om Russisch te leren. Terug in Amsterdam studeerde ik politicologie aan de UvA, daarna Oost-Europese Studies en Russisch. Reisde talloze keren naar Oost-Europa. Verbleef in Poolse dorpjes met wilde honden, bezocht een Litouws trollenbos, verkende op de Krim een verlaten ondergrondse Sovjet marinebasis en reisde per trein door heel Oekraïne. Studeerde later nog in Kyiv Sint-Petersburg.

In de tussentijd schreef ik graag, las ik veel en voetbalde ik enkele keren per week. Ook raakte ik geïnteresseerd in journalistiek en volgde de PDOJ aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Ik werkte jarenlang voor verschillende kranten, weekbladen en publiceerde twee romans bij uitgeverij de Bezige Bij. Hierna werd ik de biograaf van de Oekraïense voetballer Evgeniy Levchenko en van vrouwenvoetbal-icoon Daphne Koster. De boeken verschenen onder de titels ‘LEV‘(2015) en ‘Daphne Koster, nooit meer buitenspel‘(2017).

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, ben ik gaan corresponderen met de vrouw bij wie ik in Kyiv ooit studeerde: Elena. Deze eloquente taaldocente hield me elke dag op de hoogte van hoe de oorlog haar leven compleet veranderde. Hoe ze moest vluchten, hoe haar zoon Maks achterbleef in Oekraïne om te vechten en hoe ze afscheid moest nemen van haar kleinkinderen.  De eerste aflevering van Elena verscheen op maandag 28 februari 2022 in de Volkskrant onder de naam ‘bericht uit de schuilkelder’. De serie loopt nog steeds.

In november 2022 verscheen het boek ‘Elena, berichten uit de schuilkelder’ bij uitgeverij Thomas Rap. Sonja Barend sprak de stem van Elena in bij het luisterboek.

Elke maand zit ik bij de Volkskrant podcast Elke Dag om over Elena te vertellen. Ook schuif ik regelmatig aan bij Omroep Max om duiding te geven aan het nieuws en te laten zien wat voor impact de oorlog heeft op het leven van gewone Oekraïense burgers.

In 2023 tour ik met schrijver Jaap Scholten, die ook een boek over Oekraïne schreef, door Nederland. We doen lezingen in boekhandels, op festivals en op Lowlands (augustus 2023).