Naar de gewone website van Iris Koppe...
© Iris Koppe | Website: Alain Otjens
Iris Koppe. Onze EK-vrouw in Polen en Oekraine

Koeien

05 juni

Een Oekraïense kennis vertelde me dat een café-eigenaar in Kiev zijn ramen had beplakt met grote stickers van koeien. “Dat doet hij om Oranjesupporters te trekken,” zei ze op samenzweerderige toon. “Jullie houden toch van koeien? Hij denkt tijdens dit EK in één klap miljonair te worden.”                                                           

Ik vond het ontroerend. Maar wist de beste man dan niet dat we naar Charkov gingen?                                                                                                                       

“Hij denkt dat de Oranjesupporters sowieso langs Kiev komen,” zei de kennis. “En dat ze hier de finale spelen. Hij heeft ingezet op jullie land.”                      

Dat hoorde ik natuurlijk graag en ik besloot een kijkje te gaan nemen bij dit café. Toen ik er aankwam zag ik nergens een sticker van een koe. Typisch een broodje aap verhaal, dacht ik. Na tien minuten doelloos te hebben rondgelopen viel mijn oog opeens op een geschilderde uier op een houten deur. Daaronder heel duidelijk de vier poten van een koe. Ik stapte naar binnen.                                               

“Ja, dat klopt. Dat was hier,” zei de man achter de bar met een vermoeid gezicht. “De stickers hebben we er al afgehaald, maar die deur moet ik nog verder overschilderen. De verf was op.”                                                                                   

“Denkt u dat er toch geen Nederlanders op af komen?” vroeg ik. De man haalde diep adem. “Misschien wel, maar ik was al m’n klandizie kwijtgeraakt. De mensen in de buurt dachten dat ik een zuivelwinkel was geworden.”