Ik zag ze vrij weinig langs de grens: studenten. En ik had nou juist zo’n zin in een vieze chaotische tas van een eerstejaars. Zo iemand die voor vijfenzestig euro met de bus naar Kroatië gaat. Drie dagen onderweg, vier dagen in de snikhitte op een camping met een studieboek in de voortent – want bij terugkomst moet er direct een tentamen herkanst worden -, en dan weer drie dagen terug in de bus. Heerlijk ontspannen was het, tien dagen even helemaal weg.
Bij Station Zuid-WTC in Amsterdam kom ik vier studenten tegen. Gaan ze met de trein? Nee, ze gaan met het vliegtuig, vanaf een Duitse luchthaven. Dat was het goedkoopst. Ze rijden er met de auto heen.
“Hoe laat vertrekt jullie vliegtuig?” vraag ik aan Shiva Jaggan (22), student economie. De vrienden vliegen op Malaga, waar ze zeven dagen zullen verblijven in een appartement met zwembad. Beetje chillen, uitgaan, bier drinken en zwemmen. “Ik weet eigenlijk niet hoe laat die vlucht precies gaat,” antwoordt Shiva, “nog niet echt mee bezig gehouden. Maar wel vandaag in ieder geval.”
De jongens hebben allemaal een grote koffer bij zich. In de verte komt Jan-Maarten van Schalkwijk (24) aanlopen. Er wordt hard gelachen. “Die gast is altijd te laat. En hij heeft ook maar een heel klein rugzakje bij zich.”
Jan-Maarten, die industrieel ontwerp studeert, begint zich te verdedigen. “Ik heb gewoon niet zoveel nodig.” Hij laat me zien wat er in zijn rugzak zit. Onder andere het boek van Thomas Mann, De Toverberg. “Als de andere liggen te tukken aan het zwembad, ga ik lezen,” zegt hij.
Meteen valt Patrick Sohier (22), student bedrijfseconomie, hem in de rede: “Hoezo? Je hebt toch je telefoon bij je?” vraagt hij, “Er is daar heus wel wifi.”
In de rugzak van Jan-Maarten zie ik verder kleding en diarreeremmers. “Altijd handig. Je weet nooit.”
Saroj Jaggan (23), die de neef van Shiva blijkt, heeft ondertussen ook zijn koffer geopend. De student bedrijfseconomie laat een pot pindakaas zien. “Ben ik dol op. Neem ik altijd mee. En hier zijn wat anti vergiftigingspillen, voor als iemand ziek wordt. Haha, nee het is geen XTC.”
Patrick, die dus geen leesboek bij zich heeft, houdt zijn zwembroek omhoog. “Dit is het belangrijkste.” Maar hij heeft ook tabletten van de Etos bij zich, de ‘alles-in-1-multivitaminen’. Het is niet de bedoeling dat er iemand ziek wordt.
Als laatste kijk ik bij Hendrik van Waveren (24) in z’n reistas. Hij heeft al zijn bachelor bedrijfseconomie en kent de andere jongens via zijn studie. Hendrik is absoluut de hipste, met petje, blauw vest en rode broek. Hij heeft onder andere een voetbal bij zich. “Jammer, ik had je graag m’n Ajax shirts laten zien, maar die ben ik vergeten,” verontschuldigt hij zich. Ik graai wat door de bagage. Naast een zonnebrand factor dertig vind ik tussen de kleding een 20-pack Durex Condooms. Hendrik begint te lachen. “Ja, die gaan natuurlijk ook mee. Dat moet wel genoeg zijn voor zeven dagen!”